Η Λήδα Βαρβαρούση μιλά για τον εαυτό της
Από μικρή μου άρεσαν πολύ τα βιβλία.
Να κοιτάω τις εικόνες και να ανακαλύπτω την ιστορία πριν καν αρχίσω να διαβάζω.
Είχα την τύχη, η μητέρα μου να είναι ζωγράφος.
Την παρακολουθούσα να ζωγραφίζει με μεγάλη προσοχή και άρχισα από πολύ νωρίς να πειραματίζομαι με τις γραμμές και τα χρώματα.
Μαζί της έμαθα πολλά για την τέχνη και τους καλλιτέχνες.
Πήγαμε σε μουσεία, εκθέσεις, σε θέατρα, αρχαία και νέα, στην λυρική.
Ήρθα σε επαφή από νωρίς με όλες τις τέχνες οπότε έμαθα να προβληματίζομαι και να έχω κριτικό πνεύμα.
Εικονογράφηση
Ένας απέραντος μαγικός κόσμος.
Από τα σπήλαια του Λασκό, της Αλταμίρα και τις εκπληκτικές εικονογραφήσεις των αρχαίων Ελλήνων πάνω στα αγγεία και στους τοίχους των κατοικιών μέχρι σήμερα στα έντυπα μέσα, η εικονογράφηση έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή.
Η άποψη μου είναι ότι για να δημιουργήσεις μια σωστή εικονογράφηση, πρέπει όχι μόνο να είσαι καλός στην τέχνη σου αλλά και επικοινωνιακός αφηγητής για να δημιουργήσεις μια σειρά εικόνων που να λένε την φανταστικήή μη ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο κάθε άνθρωπος έχει το προσωπικό του ύφος.
Στην εικονογράφηση ανακάλυψα μια τέχνη χωρίς όρια και φραγμούς που μπορούσε να καλύψει την δική μου ανάγκη για έκφραση.
Κάποια χρόνια αργότερα με κέρδισε και η γραφή των παιδικών βιβλίων.
Μέχρι στιγμής πάνω από 200 βιβλία έχουν την υπογραφή μου όπως το βιβλίο της Γλώσσας της Α’ δημοτικού και πολλοί ήρωες όπως ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μάικ ο Φασολάκης,
η σειρά μου «Τρελοδαγκωνίτσες», πρόσφατα η Λούνα -νέα σειρά με θέμα την άτακτη σκυλίτσα μου Λούνα- και πολλοί άλλοι.
Πριν δύο χρόνια προτάθηκα από την ΙΒΒΥ Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν, μια μεγάλη τιμή για συγγραφείς και εικονογράφους
ΣπούδασαArt &graphic design, visual arts, illustration & photography.
Επίσης χορό, φωνητική και μελόδραμα.
Έτσι για μένα επειδή η έρευνα στην τέχνη δεν σταματάει ποτέ,
η εικονογράφηση μετά από πολλά χρόνια άλλαξε διάσταση και «πέταξε» έξω από τα βιβλία για να τα υπηρετήσει.
Δημιούργησα τις «Ζωγραφηγήσεις» που είναι αφήγηση ιστοριών με ταυτόχρονο σχεδιασμό των εικόνων, μια διαδραστική εμπειρία με θεατρικά στοιχεία, τραγούδι, παντομίμα και αυτοσχεδιασμό για όλες τις ηλικίες.
Οι «Ζωγραφηγήσεις» και τα βιβλία μου πλέον ταξιδεύουν παντού.
Επί 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ρωσσία και του χρόνου στην Κίνα.
Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μου μέσω της σελίδας μου:
καιFB: LidaV
arvarousi author-illustrator
e-mail: lidavarvarousi@gmail.com
Η παντομίμα της σύγχρονης εποχής, τουλάχιστον στην Ελλάδα, θεωρείται μια τέχνη του περιθωρίου, αφού δεν έχει λάβει μια δυναμική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. Το σίγουρο είναι για όλους μας, ότι πρόκειται για μια τέχνη χωρίς σύνορα η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει και να μετέχει ουσιαστικά και δυναμικά σε μια εξελικτική διαδικασία δείχνοντας μας κάθε φορά και μία άλλη πλευρά της.
Στην Ελλάδα λοιπόν των αρχαίων χρόνων, η μίμηση, ως θεωρία και πράξη, είχε απασχολήσει πολλούς και ένας εξ αυτών ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος χώριζε τη μίμηση σε δύο κατηγορίες: σε μίμηση των οπτικών παραστάσεων μέσω σχεδίου και χρώματος και σε μίμηση ανθρώπινων πράξεων μέσω λόγου, μουσικής και χορού. Θεωρούσε ότι η μίμηση, όπως η μελωδία και ο ρυθμός, είναι έμφυτη στον άνθρωπο και ότι προκαλεί ευχαρίστηση, ακόμα κι αν το αντικείμενο της δεν είναι ευχάριστο, επειδή ο θεατής μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει.
Εν γένει οι περισσότεροι φιλόσοφοι της εποχής των κλασικών και όχι μόνο χρόνων, κατέληξαν στην θεωρία ότι η μίμηση είναι μια διαδικασία που εμπεριέχει στοιχεία πράξης, γνώσης, συγκίνησης, αλλά και ηθικής αποτίμησης.
Να είσαι σε θέση να επικοινωνείτε με ειδικούς από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, να κατανοείτε το επιστημονικό πρόβλημα και, στη συνέχεια, να είστε σε θέση να το μετατρέψετε σε οπτικοποίηση για ένα συγκεκριμένο κοινό-στόχο. Η δημιουργία εικόνων για εκπαίδευση ασθενών απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση από τη δημιουργία εικόνων για μια ομάδα ειδικών ιατρών. Για το λόγο αυτό, όχι μόνο θα εκπαιδεύεστε στην ανατομία και την ιατρική ονοματολογία, αλλά θα καθοδηγείτε και στον τομέα της επικοινωνίας. Επιπλέον, μέσω πρακτικών αναθέσεων (συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης μιας χειρουργικής επέμβασης), θα αποκτήσετε εμπειρία στην παραγωγή αφηρημάτων και σχηματοποιήσεων της πραγματικότητας